Sunday, November 30, 2008

Kami (saya sm zakir) mengunjungi University Prince of Songkhla baru-baru ini demi memenuhi jemputan daripada teman pensyarah yang mewakili Dekan Faculty of Liberal Arts, Prof. Madya Dr Adisa Teo. Tanpa menjangka bahawa pertemuan itu sangat rasmi sifatnya kami agak terkejut apabila dijemput menduduki kerusi bilik mesyuaratnya. Bersama-sama hadir dalam mesyuarat itu beberapa pensyarah termasuk Pembantu Dekan Prof Madya Dr Nisakom Charumanee dan Prof Madya Jureerat Buakaew. Juga teman pensyarah Bahasa Melayu yang gigih mengendalikan kursus Bahasa Melayu di universiti itu (satu-satunya pensyarah BM), Wanidah Tehlong. Dalam pertemuan itu pihak Faculty memberikan harapan yang besar untuk membantu mereka menerbitkan hasil tulisan ilmiah pelajar ijazah tinggi mereka. tetapi kami bertegas bahawa penglibatan kami dalam soal memartabatkan bahasa Melayu. Jika da kaitan dengan bahasa Melayu atau sastera dan budaya, kami sedia memberikan bantuan. Kami juga mempunyai kapasiti yang terhad dan tidak mahu keluar daripada landasan PENA.
Esoknya diadakan persembahan kesenian daripapada pelajar sekolah di Selatan Tahiland. Mereka menyanyikan lagu Melayu iaitu persembahan dikir hulu atau sama dengan dikir barat. Meriah sekali anak-anak Siam turut naik ke pentas mencelah di tengah kumpulan dikir yang dijemput.
Kami terpegun dengan kesungguhan mereka mengajarkan bahasa Melayu di Thailand. Hampir semua universiti di selatan Thailand mengajarkan Bahasa Melayu. Sambutannya juga tinggi dan kerajaan juga menyedikan prasarana walaupun minimum. Mereka sangat mengharapkan bantuan daripada orang Malaysia untuk membantu mengembangkan Bahasa Melayu. Setakat ini hanya PSU di Patani yang diberi tumpuan oleh DBP sedangkan ada universiti lain turut mengharapkan perhatian. Universiti Thaksin juga di bawah Sdr Kamarudin lulusan USM (Wanidah tadi lulusan UPSI) juga mengharapan bantuan dari segi kepakaran.
Yang menyala di hati saya, kenapalah kita di Malaysia memandang bahasa Melayu rendah nilainya sedangkan negara lain sedang mengangkat topi kepada Bahasa Melayu? Adakah kerana kita sudah dimasuki virus takut pada kapitalis yang tidak ada keinginan mempertahankan Bahasa Melayu kerana bahasa ibunda mereka mercu tanda kewujudan bangsa mereka?
Menteri Melayu kita harus segera sedar tentang hal ini sebelum terlambat. ingatlah satu hakikat bahawa kehilangan sokongan orang Melayu terhadap UMNO disebabkan UMNO tidak lagi berupaya mempertahankan Melayu malah turut sama memendapkan Melayu di keladak muara Sungai Kelang dilanda arus kemenangan kapitalis bukan Melayu yang sudah berani menidakkan ketuanan Melayu.
Saya tidak berasa pelik apabila MCA menyokong kenyataan Chua Soi Lek dan malah tidak langsung meminta Chua... meminta maaf kepada orang Melayu atas kenyataannya menafikan ketuanan Melayu. Memang itu sifat dan warisan perjuangan mereka sejak dulu; hanya sekarang lebih berani bersuara apabila orang Melayu (pemimpin pareti Melayu diperkotak-katikkan, dalam kedua-dua barisan parti--barisan nasional mahupun pakatan rakyat).
Tapi saya pelik apabila ada menteri Melayu memohon maaf kepada orang Cina kerana perbuatannya mencium keris Melayu.
Itulah kata P. Ramlee, Hang Tuah itu di mana kekuatannya? Kekuatannya terletak pada huruf ta (T) kerana kalau ta diganti dengan ba (b) maka jadilah Hang Buah. agaknya yang kita ada sekarang cuma Hang Buah.

1 comment:

Anonymous said...

I am not sure where you аre getting your infoгmation,
but goоd topіc. ӏ nеeds to
spend some tіme lеarning much mогe or understandіng mоre.

Thanks fοr fantastіc info I waѕ
lookіng for this info foг my missіοn.


Ѕtоp bу mу homepage - sonography schools illinois