Wednesday, November 3, 2010

Meraikan SM Zakir

Saya percaya, setiap orang mempunyai kekuatannya masing-masing; dan setiap orang ada kelemahannya masing-masing. Kita lupakan kelemahan orang tetapi tumpukan kekuatannya. Kita kurangkan aktiviti menghina orang tetapi kita tumpukan aktiviti menyanjung dan menghargai kelebihan orang. Terlalu sering kita mengecam orang kita akan buta terhadap kelemahan sendiri. Jika kita rajin menyanjung orang, tidak bermakna kita akan terhina, malah itulah sifat mulia. (Falsafahlah kononnya)

Orang yang mempunyai kekuatan dan kemudian telah menerima pengiktirafan daripada suatu pihak yang berwibawa perlu kita raikan walaupun dalam skala yang kecil, mengikut kemampuan kita. Dengan premis itu, maka kami dalam PENA cuba untuk memberikan sokongan kepada teman-teman (ahli-ahli PENA sahaja)yang telah memperoleh pengiktirafan besar. Ini bermula dengan keraian untuk Sasterawan Negara Anwar Ridhwan (sejak saya berada dalam PENA) yang kami adakan bersamaan dengan acara baca puisi PENA dahulu. Kami hanya memberikan hadiah yang kecil sebagai tanda ingatan. Itu pun dengan sokongan rakan pelukis,Aris Aziz, yang sanggup menghasilkan lukisan potret untuk SN Anwar Ridhwan. Demikian jugalah yang akan kami laksanakan pada malam esok (Jumaat, 5 Nov. 2010) di Rumah PENA. Sempena penerimaan anugerah Tokoh Penulis Muda MASTERA oleh SM Zakir PENA akan meraikan beliau dalam acara santai. Sesiapa sahaja akan dberi peluang untuk membaca puisi sama ada karya Zakir sendiri atau karya penyir tentang Zakir. Bagi orang yang mahu membaca sajak lain pun tidak mengapa. Inilah sumbangan yang mampu kami berikan. Dan Kami amat berbangga kerana teman kami dalam PENA menerima anugerah itu. kami juga amat berbesar hati jika teman-teman sanggup turun untuk meraikan teman penulis kita.

Datanglah beramai-ramai ke Rumah PENA pada malam esok, dan bawalah bekalan sajak masing-masing.

Nanti akan menyusul pula majlis meraikan teman kami yang menerima Anugerah SEA Write, Zaen kasturi. Bentuk majlisnya belum diputuskan.

1 comment:

Sham al-Johori said...

Fuhhhh, lawanya background blog ni. Lentok membaca dan menghayatinya...