Monday, March 14, 2011

cerita zaman kecil 5

Di antara kampung saya dengan sekolah di Hulu Kuang ada banyak pengalaman yang mendewasakan. Sewaktu pergi ke sekolah pada waktu pagi kami tidak memikirkan jalan lencongan atau sebarang aktiviti di luar batasan. Tetapi dalam perjalanan pulang kami menempuh pelbagai godaan. Di luar kawasan sekolah Pak Judin membuka gerai ais kepalnya. Ais kepal menjadi kegemaran kami. Ais batu yang disagat dan dikepal menjadi sebiji bola ais sebesar bola baseball akan disirami air gula sirap dan dibungkus di dalam kertas surat khabar. Kami akan mengemam ais itu, menyedut kemanisannya dan menghabiskannya. Sekarang ais kepal tidak lagi dijual di mana-mana.
Kami yang tidak mampu hanya berjalan kaki ke rumah yang jauhnya kira-kira 2 batu. Bagi murid dari Kampung Ulu Chemor, mereka akan menaiki basikal atau kereta sapu Pak Enjah (Hamzah) atau Pak Pong (Pak Jaafar). Kami kadang-kadang dengki atau cemburu juga dengan mereka yang menaiki kereta dan kerap juga kami bergadu kecil. Bukan sekali kereta pak Enjah dibalingi batu kecil tetapi tidaklah sampai memecahkan cermin.
Kalau kami dahaga, kami akan singgah di rumah Kak Baie dan meminta air kosong. Dia yang sudah biasa menerima kunjungan kami akan menyediakan satu jag air kosong d tingkapnya dan kami terus menikmatinya tanpa meminta lagi. Itulah yang saya ingati sampai sekaran. Dia tidak pernah jemu menyediakan air kosong untuk kami yang dahaga ini. Rupa-ruanya kebaikan tidak semestinya memberikan kekayaan tetapi cukup menghilangkan dahaga orang yang musafir. Saya pelu memuhasabah diri sekarang: Adakah saya telah melakukan kebaikan seperti itu?
Selepas melimpasi rumah kak Baie kami akan melalui atau menyeberangi sebatang sungai kecil (tetapi pada masa itu terasa besar sn=ungai itu, dan jambatannya yang kami panggil geghotak juga terasa tinggi sekali). Sungai itu itu juga menjadi godaan kami. Dari atas jambatan kami akan terjun ke sungai yang cetek dan berpasir itu. Terasa-rasa lagi keseronokan itu sehingga sekarang sekarang seaktu saya pulang ke kampung dan berjoging sehigga ke sungai itu pada pagi berkabus. Sekarang saya dapati jambatan itu tidak setinggi mana. kenapa dulu teasa begitu tinggi sehingga memberikan keterujaan kepada kami ketika terjun ke sungai? Betullah kata teman saya, semas kita kecil apa-apa saja yang kita depani terasa begitu besar dan apabila kita dewasa barulah kita melihatnya kecil sahaja. Mungkin ini disebabkan cara kita melihatnya berbeza, yakni berdasarkan kemampuan diri?
Sungai itu tidaklah selalu jernih. Keruh mengalirkan keladak dari hulu, mungkin dari kawasan pembalakan. Di tebingnya sarat dengan rimbunan teberau. di tebingnya berbaris kayu bakau yang ditanamkan oleh Jabatan Saliran (agaknya).
Sungai Kuang tidak menjadi keutamaan kami untuk mandi berbanding dengan Sungai Hulu Chemor yang lebih jernih. Tetapi disebabkan kami melalui sungai ini pada setiap hari, kekeruhan tidaklah menjadi halangan besar untuk kami merendamkan kepanasan tubuh. Rasanya kami mandi dengan memakai seluar sekolah..atau membuang semua pakaian? Saya tidak ingat tentang itu.

Selepas sungai di kiri jalan ada sebuah bukit kecil dan di atas ada sepohon sentul. Kami akan memanjat bukit itu dengan berpaut pada pokok kecil dan banir yang berselirat. Di bawah pokok sentul itu akan berpestalah kami memungut buah sentul yang gugur. Walaupun rasanya masam manis itulah sahaja yang dapat kami nikmati tanpa pernah menerima larangan dari sesiapa walaupun kami tidak tahu pemiliknya. Pada kami semua pokok buah di dalam hutan milik awam kerana kami tidak pernah ada konsep geran tanah. Semuanya wakaf, kata kami. Dan kami makan dan makan dan membawanya pulang.Kadang-kadang kami berperang sesama sendiri dengan membalingi kawan dengan buah sentul yang kuning berkulit tebal itu.
Kami naik ikut jalan lain dan turun di sebelah sana ke kebn durian Pak Tok yang ada sebatang pokok remnia. Masam juga buah itu, tetapi sedap jua pada kami.

2 comments:

benuasuluk said...

boleh dah himpun pelan-pelan buat memoir.

beelihkimsdnbhd said...

hi,hi...you mentioned pokok remnia and buahnya ...but no photo...if can.. pls sent into my email..i seen buah kundang but not remnia...tq. Fong.